Sandpainting uitleg

Een sandpainting is een verbinding met moeder aarde. Je denkt aan een probleem of een doel dat je wil bereiken. Dan raap je in de natuur een paar stokjes,en/of dennenappel en/of bladeren en ander brandbaar materiaal bij mekaar. Je hebt ook minstens 7 stenen nodig ter grootte van ongeveer 3 cm doorsnede, die je bijvoorbeeld opraapt tijdens een wandeling.
Je kiest een plek bij een boom je opent de heilige ruimte en je trekt met een stokje lijnen van een vierkant of cirkel( plus minus 40cm). Dan denk je aan het probleem/doel waar je wil mee werken en je kiest een stokje en je blaast het gevoel van het probleem/doel in dat stokje, en je legt het in de sandpainting. Je maakt als het ware met het materiaal een symbolische tekening waarin het doel bereikt wordt, of het probleem opgelost wordt. Je vraagt dan aan Pacha Mama de energie van het probleem te transformeren. Hetzelfde doe je met het doel, maar dan vraag je aan Pacha Mama energie te geven om het doel te helpen bereiken. Je neemt afscheid en laat Pacha Mama haar werk doen. Je kan regelmatig eens gaan kijken, en soms verandert de ligging van de stokjes , of verdwijnt er eentje of komt er eentje bij door de wind, door een vogel, door een eekhoorntje..... Deze veranderingen hebben een betekenis die jij zal begrijpen. De sandpainting blijft liggen zolang de opleiding duurt. Voor de laatste dag van de opleiding gaan we het materiaal ophalen en geven het brandbaar materiaal respectvol aan het vuur, voor verdere transformatie en om het terug te geven aan het licht. Met de stenen maken we een Mesa. (dit is een medicijnbundel die je gebruikt voor healingen)

Je kan er bij het leggen van jouw "eerste steen" iets bijzonders van maken,
zoals bij de eerste steenlegging door de koning.
Hier een voorbeeld:
Steen, steen Munay steen.
Ik vouw mijn handenom je heen.
Munay-Ki
Maak dat ik de oplossing zie.
Ik sluit mijn ogen, fluister zacht
"Geef me van jouw toverkracht".
Steen, steen, Munay steen.
Jij en ik zijn één.

Maak zelf je eigen tekst, eigen ceremonie, eigen ritueel voor het leggen van jouw eerste steen. 


Een sandpainting blijft tussen Munay-ki dag 2 en dag 3 liggen en Pachamama gaat je probleem transformeren en je wens kracht bijzetten. Soms zie je dat er iets weggewaaid is, iets opgegeten door een vogel, iets open gebeten is door een knaagdier. Soms komt er ook iets bij: bloemetjes of vruchtjes van een struik of boom erboven die in je sandpainting vallen, pluimpjes,...of vb. berkenkatjes.. Berk staat symbool voor het nieuwe, nieuwe inzichten. Een heel goed teken dus. Het komt ook vaak voor dat er een plantje begint te groeien in je sandpainting. Wat er ook aan veranderingen gebeurd, de maker van de sandpainting begrijpt de boodschap wel.

Als we in de Munay-Ki opleiding een sandpainting maken dan gaan achteraf de stenen in de Mesa en het brandbare materiaal in de Despacho.


Feedback over een sandpainting:

Weet je wat ik eigenlijk het mooist vond: Als je een doos met mogelijke ingrediënten hebt verzameld, dan maakt het schilderij eigenlijk zichzelf. Ben je in de juiste gemoedstoestand, dan kost het helemaal geen moeite, alles gaat vanzelf. Ook krijgt alles vanzelf een betekenis voor je. Verbinding met de natuur is heerlijk!


Ik heb zelf geen tuin, maar wist direct waar ik mijn sandpainting zou leggen. Ik wandel nu en dan naar die plek. Nu was het een hele tijd geleden. Wat zag ik op de plek in het bosje waar ik mijn sandpainting had gemaakt? Juist, een gloednieuw wijkgezondheidscentrum verscheen daar! Tof he?