Munay ki - Despacho


Een Despacho is een geschenk voor moeder aarde, het is een kleurrijk zelfgemaakt gebedsbundeltje-mandala-geschenk-kunstwerkje bestaand uit brandbare materialen. 

Je offert je Despacho aan de goden/spirits/ natuurgeesten/ God/de bron van Liefde/Licht of de bron van alle schepping. Hiermee zal je een proces ondersteunen of in gang zetten.

Je kan dat je wil transformeren op een papiertje schrijven (Je kan dit papier mooi vouwen, zie voorbeelden foto's hier onder). We gaan Kintu's maken, dit zijn bundeltjes van telkens 3 blaadjes. Breng dus blaadjes mee van een struik uit je tuin, vb. rozenblaadjes, laurierblaadjes, ..... niet te grote bladeren. Je kan ook zoetigheidjes, snoepjes, gekleurde papiersnippers, bloemen, plantjes, mos, geurende kruiden, wierook, rijst, laurierblaadjes of andere blaadjes 3 van éénzelfde grootte voor de 3 werelden: de onderwereld/onderbewuste, de middenwereld/de zichtbare-tastbare wereld waarin we leven, de bovenwereld/ons hoger bewustzijn, zaadjes, een schelp symbool voor de waterwereld, ziver/gouden draad, koekjes in de vorm van dieren en sterren, confetti enz. gebruiken. Ook besprenkelen de Qero's hun Despacho met enkele drupjes wijn: rode voor moeder aarde, witte voor de Apu's.
Kies enkele brandbare dingen uit je sandpainting van Munay-Ki dag 2 voor je Despacho.
Omdat de sandpainting tussen Munay-Ki dag 2 en dag 3 bij jou thuis in je tuin lag, of in een park in jouw buurt, heeft Pacha Mama al een heel transformatie proces in gang gezet.
Je offert je Despacho aan de goden/spirits/ natuurgeesten/ God/de bron van Liefde/Licht of de bron van alle schepping. Hiermee zal je een proces ondersteunen of in gang zetten.


Deze Despacho maakte Paul in Peru: 

                                                                                   Deze Despacho's maakte Dona Marquesa:  

Nog een voorbeeld van een Despacho, deze werd gemaakt door Don Alejandro, vader van Dona Marquesa 
                            Deze Despacho maakte ik samen met Don Justo: 
Zelf gemaakt filmpje, klik op de foto om te openen

In een Despacho kan je ook een wens/of probleem opschrijven, tijdens één van onze Munay-ki workshops waren er creatieve mensen bij dit dit als volgt deden:

                                                              In Peru maken de Qero's ook soms een water Despacho.                                       Op een workshop maakten we samen met Don Alejandro deze water despacho: Hier enkele despacho's als voorbeeld:  Hier een filmpje met een volledige uitleg: